Толщина слоя перипапиллярных нервных волокон в секторе 19/17 при начальной первичной открытоугольной глаукоме - Панченко, Н.В.; Бездетко, П.А.; Гончарь, Е.Н.; Самофалова, М.Н. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
Вивчена середня товщина шару перипапилярних нервових волокон, їх товщина в нижньому квадранті і в секторі 19/17 годин у 86 хворих (117 очей) з початковою первинною відкритокутовою глаукомою, з них 37 чоловіків і 49 жінок. Вік пацієнтів коливався від 41 до 85 років. Встановлено, що при першому зверненні у пацієнтів з прогресуючою первинною відкритокутовою глаукомою з початковими змінами поля зору відзначається достовірне зменшення товщини шару перипапилярнихнервових волокон в секторі 19/17 годин у порівнянні зі стабілізованою первинною відкритокутовою глаукомою. Показано, що витончення шару перипапилярних нервових волокон в секторі 19/17 годин може бути критерієм прогресуючого перебігу початкової первинної відкритокутової глаукоми.