Изучение эффективности хирургических операций на горизонтальных окуломоторах с использованием метода минимально инвазивной хирургии (MISS) - Сорокина, С.А.; Биркун, Е.Ю.; Ширяев, А.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
У дослідженні проведена оцінка ефективності хірургічного лікування косоокості методом Miss. Mетодика Miss дозволяє отримати хороший лікувальний ефект при одночасному зниженні травматізациі тканин, запальної реакції в післяопераційному періоді, післяопераційного дискомфорту пацієнта, часу перебування хворого в стаціонарі і скороченню періоду реабілітації. Зменшення розмірів кон'юнктивального розрізу сприяє підвищенню якості життя хворого в післяопераційному періоді, приводить до зменшення візуалізації кон'юнктивального рубця, полегшує проведення повторних операцій. Недоліками методу можна вважати те, що пропонована методика дещо складніше традиційних, забезпечує більш обмежене поле зору, вимагає від хірурга навиків роботи під мікроскопом, вимагає наявності мікроскопа в операційному залі.