Встречаемость и ранние проявления эндокринной офтальмопатии по данным обращаемости в ГУ «Институт глазных болезней и тканевой терапии им. В.П.Филатова НАМН Украины» - Полякова, С.И.; Авис Каяли (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
Вивчено зустрічаємост і раннi прояви ендокринної офтальмопатії за даними звернень до ДУ «Інститут очних хвороб і тканинної терапії ім. В.П.Філатова НАМН України» у 2002-2012 рр. Серед 256 хворих жінок було 165 (64,45%), чоловіків – 91 (35,55%). Вік хворих коливався від 18 до 83 років. Більшість хворих була працездатного віку (75,4 - 92,19%). Двобічний экзофтальм зустрічається частіше ніж однобічний (70,7% і 29,3% відповідно). При цьому серед усіх хворих з однобічним екзофтальмом права та ліва орбіти уражаються однаково часто. Відмічено, що у чоловіків частіше вражається ліва орбіта (45,96%), а у жінок – права (65,79%). Встановлено, що першим проявом ендокринної офтальмопатії було випинання очного яблука (83,59%), яке сполучалось з двоїнням у 33,20% випадків, набряком повік – у 27,34%, сльозотечею - у 10,55%, зниженням гостроти зору – у 1,95%, птозом – у 1,17%. Виявлено, що розвиток ендокринної офтальмопатії був пов'язаний з гіпертиреозом – у 176 (68,75%) хворих, гипотиреозом – у 37 (14,45%) та эутиреозом – у 43 (16,80%) хворих.