Редкое сочетание перфоративной язвы двенадцатиперстной кишки и острого гангренозного аппендицита - Капшитарь, А.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
Представлене досить рідкісне сполучення перфоративної виразки дванадцятипалої кишки (ПВДПК) та гострого гангренозного апендициту (ГГА), що склало 0,8% із 132 пацієнтів з перфоративною гастродуоденальною виразкою , оперованих у клініці за останні 10 років. Шпиталізований з діагнозом «Перфоративна виразка шлунка? Гострий панкреатит?». Показання до операції встановлені за результатами проби Хенельдта. На лапаротомії діагностовано ПВДПК та ГГА. Висічення ПВДПК з пілоропластикою за Джаддом-Хорслі і ваготомія за Бурже, назо-еюнальний зонд, апендектомія.