К вопросу о полипозе носа - Завадский, А.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
Автор вивчив цитологічний склад препаратів-відбитків і зрізів оперативно вилучених поліпів у 100 хворих. У цитологічних картинах переважали клітки миготливого епітелію, що перебувають у високому ступені дегенерації. Підвищений зміст єозинофілів спостерігався у хворих поліпозом носу, який поєднувався із бронхіальною астмою. На підставі проведених досліджень автор дійшов висновку, що в багатофакторних причинах розвитку поліпоза носу значну роль відіграють гравітаційні сили, пов’язані з вертикальним положенням голови людини.