Електрофізіологічні зміни при гіпертрофічній кардіоміопатії - Книшов, Г.В.; Лазоришинець, В.В.; Руденко, К.В.; Залевський, В.П.; Плиска, О.І. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
На основі електро- та ехокардіографічних методів досліджень було встановлено, що значну роль у виникненні обструкції вихідного тракту лівого шлуночка і, відповідно, гемодинамічних порушеннях, при розвитку обструкційної гіпертрофічної кардіоміопатії, відіграє запізніла активація верхівки лівого шлуночка відносно гіпертрофованої зони міжшлуночкової перегородки. Просторові ж дослідження проходження електричного збудження у цих хворих свідчать про потенційний позитивний ефект електрокадіостимуляції при умові попереднього збудження верхівки лівого шлуночка відносно його вихідного тракту.