Клинико-иммунологические сопоставления у ВИЧ-позитивных больных себорейным дерматитом - Борисенко, А.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
Представлено особливостіклінічних ознакдерматомікозів у 108 ВІЛ-позитивних хворих, залежно від стадійинфекційногопроцессу та ВЕАРТ. Відокремлено особливості перебігу мікозів залежно від стадії ВІЛ/СНІДу. Встановлено поєднання різних клінічних форм мікозів, поширеність процесу, тривалий рецидивуючий перебіг, частіше поєднання дерматомікозів з кандидозом слизових оболонек, що обгрунтовувало вибір антимікотичної терапії. Доведено доцільність застосування та приведена ефективність комплексної терапії поверхневих мікозів у ВІЛ-позитивних хворих із системним антимікотичним препаратом з резорбуючею дією (ітраконазол).