П’яті наукові читання імені академіка Євгена Лазаренка "Проблеми мінералогічної кристалографії" - Галабурда, Ю.А. (Мінералогічний журнал, 2008)
13-14 грудня 2007 р. на геологічному факультеті Львівського національного університету (ЛНУ) ім. Ів. Франка відбулись наукові читання імені академіка Євгена Лазаренка "Проблеми мінералогічної кристалографії" з нагоди 95-річчя від дня народження Є. К. Лазаренка та 100-річчя від дня народження І. І. Шафрановського. Організатори читань — ЛНУ ім. Ів. Франка та Українське мінералогічне товариство. Завдяки керівництву геологічного факультету ЛНУ ім. Ів. Франка, першим деканом якого був Є. Лазаренко, і невичерпній енергії викладачів кафедри мінералогії, яку він довгий час очолював, подібні читання в різних містах України відбуваються з певною регулярністю вже чверть століття.