Формування та розвиток болгарської колонії Тернівка на півдні України - Гамза, В.І. (Інститут історії України НАН України, 2005)
Пропонована стаття, доповнює відомості про причини появи на Україні колоній національних меншин, формування етнокультури, функціонування болгарської меншості в умовах іномовного оточення.