Природа взаємодії бентоніту з полярними і неполярними органічними речовинами - Соботович, Е.В.; Задвернюк, Г.П.; Кадошніков, В.М.; Злобенко, Б.П.; Писанська, І.Р.; Федоренко, Ю.Г. (Мінералогічний журнал, 2008)
Розглянуто природу взаємодії бентоніту Черкаського родовища з водорозчинними поліакриламідами і неполярними вуглеводнями. Показано, що за концентрації полімеру у глині не більше 5 % адсорбція обмежується зовнішньою поверхнею кристалів. Катіонні поліакриламіди на поверхні монтморилоніту фіксуються головним чином за рахунок електровалентних сил, а неіоногенні та аніонні — водневих зв’язків. Переважно поглинання неполярних вуглеводнів глинами відбувається у мікропорах, а води — у макропорах. Внаслідок поглинання неполярних вуглеводнів глинами змінюється текстура і збільшується вологоємність останніх.