Німецькі архіви про окупацію і втечу німецьких військ з Миколаївщини (серпень 1941 - березень 1944 років) - Шитюк, М.М.; Горбуров, Є.Г. (Інститут історії України НАН України, 2005)
Дослідники зупиняються на маловивчєних сторінках регіональних подій, висновки та оцінки здійснюють на основі зарубіжних архівів.