О.П. Зернін і мінц-кабінет Харківського імператорського університету в 1849-1864 рр. - Ковріжних, О.С. (Інститут історії України НАН України, 2006)
Стаття присвячена науковій діяльності в сфері вивчення нумізматики професора історико-філологічного факультетові О.П. Зерніна (1821-1866), який першим склав каталог мінц-кабінету російською мовою. У статті показано стан мінц-кабінету в середині XIX століття. При завідуванні О.П.Зерніна цей кабінет знаходився в стані підйому й у 1864 році, після відділення від нього музеєві красних мистецтв та старожитностей, ставши самостійною навчально-допоміжною установою. Автор уточнює деякі факти, пов'язані з діяльністю мінц-кабінету, та показує внесок О.П.Зерніна в розвиток цієї навчально-допоміжної установи.