Від "зоряності" - до занепаду: українське краєзнавство кінця 20-х - початку 30-х років XX ст. - Прокопчук, B.C. (Інститут історії України НАН України, 2006)
У статті розкрито трагічну долю українського краєзнавства на прикінці 20-х початку 30-х pp. XX ст., аналізується причини ліквідації організаційних структур краєзнавства, зокрема такої як Український комітет, розкриваються механізми переходу владних структур до ідеологічного тиску та репресій.