Національне краєзнавство незалежної України: досвід та перспективи - Тронько, П.Т. (Інститут історії України НАН України, 2006)
Патріарх українського краєзнавства аналізує стан розвитку регіональних досліджень, історико-краєзнавчого руху в добу незалежності України. Увага акцентується на стані виконання державної програми розвитку краєзнавства на період до 2010-го року, основних тенденціях краєзнавства і регіональних досліджень на сучасному етапі української історії.