Вдівці і вдови у Румянцевському описі Переяслава (історико-демографічний аналіз) - Сердюк, І. (Інститут історії України НАН України, 2008)
У статті на основі даних Рум’янцевського опису Малоросії досліджується вдівство у ранньомодерному міському соціумі. На прикладі міста Переяслава аналізуються демографічні характеристики, матеріальне становище вдівців та вдів, джерела та розміри їхніх прибутків.