Асинхронний генератор з вентильним збудженням як джерело живлення зварювальної дуги - Мазуренко, Л.І.; Романенко, В.І. (Технічна електродинаміка, 2010)
Описано автономний асинхронний генератор з вентильним збудженням (АГ з ВЗ) як джерело живлення зварювальної дуги. Вентильне збудження реалізується за допомогою вентильного перетворювача (ВП), який виконано по схемі автономного інвертора напруги. Керування АГ здійснюється за алгоритмом однократного перемикання напівпровідникових ключів. Для забезпечення роботи АГ з ВЗ при значеннях опору дуги близьких до нуля запропоновано в коло постійного струму вмикати додатковий опір. При формуванні зовнішніх характеристик частота ВП змінюється у функції відхилення напруги або струму. Представлено математичну модель АГ з ВЗ, розроблену з використанням методу припасовування, за допомогою якої можна розраховувати електромагнітні процеси в генераторі при навантаженні у вигляді зварювальної дуги. Результати моделювання і експериментальні дані підтверджують можливість використання АГ з ВЗ як джерела живлення зварювальної дуги.