Домогосподарства сільського населення Гетьманщини другої половини XVIII ст.: деякі історико-демографічні аспекти (на прикладі села Ведмеже Роменської сотні Лубенського полку) - Сакало, О. (Інститут історії України НАН України, 2008)
У статті на основі статистичних даних сповідних розписів села Ведмежого за період з 1765 по 1772 роки аналізується структура сім’ї типових українських домогосподарств Гетьманщини другої половини XVIII століття. В основу аналізу покладена найбільш поширена в сучасній історичній демографії класифікація сімейних домогосподарств П. Ласлетта.