Основні напрями становлення і розвитку краєзнавчо-екскурсійної справи в 20-х роках XX ст. - Костюкова, О. (Інститут історії України НАН України, 2008)
У статті досліджено суспільно-політичні процеси становлення і розвитку краєзнавчо-екскурсійної справи в 20-х роках ХХ століття. Проаналізовано взаємозв’язок краєзнавчо-екскурсійної справи з краєзнавством та охороною пам’яток. Розкрито запровадження краєзнавчих екскурсій в навчально-виховному процесі загальноосвітних шкіл, середніх спеціальних та вищих навчальних закладів.