Ідея "сталого розвитку": реалії та виклики сьогодення і пошук нової доктрини - Білопольський, М. (Схід, 2012)
У статті автор обґрунтовує необхідність пошуку нової парадигми суспільного розвитку, у якій були б мінімізовані основні глобальні загрози і прийнято підхід раціонального викори- стання природних ресурсів. Автор наголошує, що нова концепція розвитку світу має бути результатом колективної творчості інститутів, учених, керівників держав, партій із подаль- шим широким обговоренням, і тільки після цього її можна буде впроваджувати в практику. Він також пропонує розглянути у якості базової методології власний доробок - концепцію енвіроніки.