Влияние оральных контрацептивов на систему гемостаза и метаболизм липидов - Линников, В.И.; Бондаренко, Н.И. (Таврический медико-биологический вестник, 2011)
Робота присвячена вивченню впливу нового орального контрацептиву Клайра, який містить естрадіола валерат та дієногест, на систему гемостазу та метаболізм ліпідів. Репрезентованими рандомізованими дослідженнями у 30 жінок, які приймали препарат Клайра, та у 28 жінок, які приймали трьохфазні оральні контрацептиви (ОК) з вмістом 30 та 40 мкг етинілестрадіолу, системи гемостазу, тромбофілічних маркерів та ліпідограмами встановлено, що прийом препарату Клайра не впливає тромбофілічно на прокоагулянтну та тромбоцитарну ланки системи гемостазу, покращує атерогенний коефіцієнт і, тим самим, понижує ризик тромбоемболічних та ішемічних ускладнень у порівнянні з ОК, які містять етинілестрадіол.