Видавнича діяльність приватних видавництв в УСРР у 20-ті рр. ХХ ст. - Молоткіна, В. (Схід, 2012)
У статті аналізується зміст та тематичне наповнення книжкової продукції приватних видавництв в УСРР у 20-ті рр. ХХ ст. Робиться висновок, що на початку 1920-х рр. за своїми середніми величинами (накладами та обсягами) книги приватних видавництв значно поступалися книгам Держвидаву, у другій половині 1920-х рр. їх продукція стрімко зростає. Цьому сприяли: політика українізації, що викликала попит на україномовні книжки, та замала пристосованість радянсько-партійних видавництв до вимог ринку й потреб читача. Та оскільки ефективна й оперативна робота приватних видавництв створювала несприятливі умови для пропагування соціалістичного способу виробництва в галузі суспільно-політичного життя, влада спочатку посилила контроль за їх діяльністю, а потім ліквідувала.