Історіографія питання стосунків запорозьких і донських козаків (кінець XV - початок XVIII ст.) на рубежі XIX-XX ст. - Гіря, К. (Схід, 2012)
У статті розглянуто історіографію відносин запорозьких та донських козаків (кінець XV - початок XVIII ст.) на рубежі XIX-XX ст. Проаналізовано історіографічні джерела з указаної проблеми. Простежено умови розвитку історіографії зазначеної проблеми; показано негативний вплив офіційної політичної думки Росії того часу на її дослідження. Висвітлено історичні та політичні погляди науковців зазначеного періоду, які торкалися проблеми взаємовідносин запорозьких та донських козаків. Досліджено характерні риси історіографічних джерел, їхні сильні та слабкі моменти. Установлено головні аспекти дослідження взаємовідносин запорозьких та донських козаків наприкінці XIX - на початку XX ст. з урахуванням дискусійних питань із проблеми.