Взаємодія Маріупольського повітового земства із суспільством у процесі реалізації медичних заходів (кінець ХІХ - початок ХХ ст.) - Сараєва, О. (Схід, 2012)
У статті на основі аналізу джерел та літератури розглядається діяльність земських органів самоврядування в розвитку медицини Маріупольського повіту (1864-1917 рр.). Підкреслюється, що основним джерелом фінансування медичних закладів були пожертвування земських зібрань і допомога суспільства. Відмічається, що земства відіграли вирішальну роль у становленні системи охорони здоров'я Маріупольського повіту. Саме їм належить першість в розробці проектів земсько-медичного устрою.