Соціальна детермінація становлення суб'єкта - Джура, О. (Схід, 2012)
У статті досліджується проблема формування індивіда через призму об'єктних та суб'єктних чинників; аналізується залежність реалізації суспільних законів від рівня саморозвитку суб'єкта. Показано, що визначення його особистісної суб'єктивності відбувається в процесі соціальної активності за умови необмежених форм організації виробничих відносин. Примусовий характер діяльності перешкоджає соціальній детермінації становлення суб'єкта, унеможливлюючи його прагнення довідатись про власне незнання.