О. Кемпбелл і формування теології реставраційного руху - Козловський, І. (Схід, 2012)
Стаття присвячена висвітленню процесу становлення базових теологічних принципів руху Реставрації в США в першій половині ХІХ століття та впливу на реставраційні духовні пошуки поглядів Олександра Кемпбелла (1788-1866 рр.). На основі аналізу реставраційних ідей повернення до новозавітного церковного зразка здійснена спроба узагальнити теологічні погляди представників цього руху і, насамперед, О. Кемпбелла стосовно фундаментальних принципів учення про церкву, хрещення, вечерю Господню тощо. Автор звертає увагу, що ці ідеї Реставрації в роки незалежності нашої держави стали частиною релігійного життя сучасної України.