Активация свободно-радикального окисления как фактор риска повреждения клеточных мембран эритроцитов при осложненном течении беременности - Супрун, С.В.; Лебедько, О.А.; Козлов, В.К. (Таврический медико-биологический вестник, 2011)
На прикладі результатів обстеження 512 жінок, які проживають у промисловому центрі Далекосхідного регіону Росії (м. Хабаровськ), виявлені особливості свободо-радикального окислення (СРО), представлені посиленням вільно-радикальних процесів (підвищення інтенсивності, швидкості утворення та накопичення вільних радикалів, збільшення гідроперекисів ліпідів) у вагітних, які мешкають в умовах Приамур’я. Зміни більше виражені в групі жінок з ускладненим перебігом вагітності у вигляді анемічних станів, супроводжувалися зниженою перекісною резистентністю клітин, активністю антиоксидантного захисту. Активація СРО стала чинником ризику розвитку дестабілізації клітинних мембран еритроцитів і проявилася зниженням кількості нормальних еритроцитів, показника компенсаторної трансформації, підвищенням та дисбалансом кількості перехідних форм еритроцитів, індексу трансформації. Отримані дані показали необхідність оцінки стану СРО і клітинних мембран еритроцитів у жінок групи високого ризику розвитку ускладненого перебігу вагітності з метою обґрунтованої корекції виявлених порушень.