Зміна наноструктури та фізичних властивостей монокристалічного кремнію під дією слабкого магнітного поля - Макара, В.А.; Стебленко, Л.П.; Горбань, В.Ф.; Короташ, І.В.; Руденко, Е.М.; Коплак, О.В.; Курилюк, А.М.; Кобзар, Ю.Л.; Науменко, С.М. (Наноструктурное материаловедение, 2009)
У роботі вивчається можливість модифікації наноструктури кремнію під впливом слабкого постійного магнітного поля. Показано, що структура та структурнозалежні властивості Si (мікромеханічні й електрофізичні) внаслідок діїмагнітного поля зазнають істотних змін. Установлено, що релаксація досліджуваних експериментальних характеристик (ЕПР-спектри, мікротвердість, коефі цієнти пружності й пластичності, мікрохвильові втрати) після магнітної обробки корелює з релаксацією метастабільних станів нанокластерів структурних дефектів і відновленням вихідної структури.