Дослідження сорбційних властивостей активованих вуглеволокнистих матеріалів (Частина II. Вплив окиснення на сорбцію металів) - Щербицька, О.В.; Клевцов, В.М.; Кліпов, В.Д.; Кононко, І.В.; Проценко, Л.С.; Сергєєв, В.П. (Наноструктурное материаловедение, 2009)
Досліджено умови модифікації поверхні активованого вуглецевого волокнистогонаноструктурного матеріалу АВВМ «Днепр»-МН окисненням розчином азотноїкислоти. Одержано окиснені зразки, що мають підвищену статичну обмінну ємність (від 4,1 до 6,95 мг-екв/г).Вивчено закономірність адсорбції іонів важких і токсичних металів вихідними таокисненими АВВМ. Встановлено, що сорбція металів неокисненими сорбентами визначається переважно пористою структурою останніх. АВВМ із сумарним об’ємом пор 0,98 см³/г поглинає на 10–30% більше іонів Cs(I), Al(III), Cu(II) i Pb(II) за зразок із сумарним об’ємом пор 0,32 см³/г.Сорбція іонів металів окисненим зразком АВВМ ефективніша порівняно з неокисненим, особливо за концентрації металів у розчині 10 мг/л, та становить 84,0%99,80% 99,0% та 100% для Cs(I), Al(III), Cu(II) i Pb(II) відповідно, що пояснюється істотним значенням окисненої поверхні у процесах іонного обміну.