Особливості взаємодії інтерметалідів Tі₂Ni та TiNi із воднем та синтез наноструктурних композитів на їхній основі - Братаніч, Т.І.; Скороход, В.В.; Кучерявий, О.В.; Копилова, Л.І.; Крапівка, М.О. (Наноструктурное материаловедение, 2010)
Досліджено взаємодію інтерметаліду Tі₂Ni з воднем у діапазоні температур 298– 973 К під тиском водню 1,0 МПа. Об’єктами були шліфовані пластини Tі₂Ni. Проведено термодинамічний аналіз реакцій прямого й деструктивного гідрування Tі₂Ni за температур 298–973 К та встановлено термодинамічний пріоритет реакції деструктивного гідрування. Експериментально показано, що за температур 298 та 373 К відбувається реакція прямого гідрування, причому максимальне наводнювання призводить до утворення гідриду Tі₂NiH3,6. Це пояснюється високою швидкістю реакцій прямого гідрування за низьких температур порівняно зі швидкістю деструктивного гідрування.Установлено послідовність фазових перетворень у процесі деструктивного гідрування Tі₂Ni за температур 573–973 К. Структурно-фазовий механізм деструктивного гідрування Tі₂Ni полягає в розупорядкуванні структури вихідного інтерметаліду, селективному гідруванні титану зі складу вихідного інтерметаліду та утворенні нових інтерметалідних фаз, збагачених нікелем, за схемою Tі₂Ni > TiNi > TiNi₃ згідно з діаграмою стану Ti–Ni.