Структуроутворення в дисперсіях пірогенного кремнезему в присутності неіндиферентних електролітів - Гончарук, О.В.; Малишева, М.Л.; Зарко, В.І.; Гриценко, В.Ф. (Наноструктурное материаловедение, 2010)
Досліджено критичну концентрацію структуроутворення (ККС) для водних дисперсій нанокремнезему (260 м²/г), одержаного пірогенним методом, pH-залежності реологічних властивостей таких дисперсій, густини поверхневого заряду, ζ-потенціалу й електропровідності на постійному та змінному струмі. Методом термостимульованої деполяризації (ТСД) досліджено релаксаційні процеси в кластерах води на межі поділу фаз поверхня нанокремнезему/вода та в об’ємі при різних значеннях pH. Зазначено, що ККС для вихідної дисперсії нанокремнезему, при якій відбувається перехід із вільнодисперсного в гелеподібний стан, становить близько 7,5 мас.%, проте в присутності HCl чи NaOH при цій концентрації переходу системи в гель не спостерігається. Збільшення концентрації H⁺ (при додаванні HCl) суттєво впливає на електропровідність на постійному струмі та релаксаційні процеси в кластерах води, в той же час вплив інших вільних носіїв зарядів (Na⁺, Cl⁻, OH⁻) неістотний порівняно з H⁺