Формування наноструктурних порошків твердого розчину (Mо₀,₉Cr₀,₁)Si₂ у процесі твердофазного синтезу. Частина І. Вплив механоактивації на закономірності утворення твердого розчину (Mо₀,₉Cr₀,₁)Si₂ - Кудь, І.В.; Лиходід, Л.С.; Єременко, Л.І.; Зяткевич, Д.П.; Уварова, І.В. (Наноструктурное материаловедение, 2011)
Вивчено особливості утворення твердого розчину (Mо₀,₉Cr₀,₁)Si₂ у процесі твердофазного синтезу залежно від морфології, дисперсності та дефектності вихідних компонентів. Розглянуто вплив технологічних режимів високоенергетично ї механічної обробки на реакційну здатність вихідної суміші. Установлено, що формування твердого розчину відбувається за рахунок реакційної дифузії через проміжні стадії утворення нижчих і вищих силіцидних фаз молібдену з подальшою взаємодією їх. Через високу реакційну активність шихти при термообробці одночасно формуються тверді розчини на основі вищих силіцидних фаз молібдену двох модифікацій із подальшим поліморфним перетворенням високотемпературно ї нестабільної гексагональної фази β-MoSi₂ на низькотемпературну тетрагональну фазу α-MoSi₂.