Ретроспективный анализ акушерско- гинекологического анамнеза женщин с недержанием мочи - Железная, А.А. (Таврический медико-биологический вестник, 2011)
Мета полягала в оцінці впливу акушерсько-гінекологічного анамнезу на розвиток нетримання сечі (НС) у жінок. Ми маємо 1023 проанкетованих жінок у віці від 18 до 77 років, в середньому 42,64±0,37. Вивчення анкетування показали, що 291 (28,45%) жінок відзначили, що мали НС різного ступеня тяжкості. Узагальнення результатів ретроспективного дослідження призводить до таких висновків. Маточний фактор відіграє значну роль у етіопатогенезі НС. Цей висновок показує високу частоту вагітностей, викиднів і патологічних пологів, народження великих плодів, екстирпації та ампутації матки, а також операції на додатках матки у жінок з НС. Медична допомога з приводу порушення сечовипускання є недостатньою, її отримали лише 38,82% жінок з НС.