Дипломатична місія А. Ждановича 1650 р. до Стамбула в контексті набуття Україною османського протекторату - Гурбик, А. (Україна в Центрально-Східній Європі, 2010)
В статті розглянуто основні аспекти дипломатичних контактів між Українським гетьманатом та Османською імперією початку 50-х років XVII ст., прослідковано генезис українсько-османських відносин та етапи переговорного процесу щодо набуття Україною османського протекторату.