Діяльність перекладачів Колегії іноземних справ Російської імперії на південних кордонах Запорозьких Вольностей в часи Нової Січі - Андрєєва, С. (Україна в Центрально-Східній Європі, 2010)
В даному дослідженні розглянуто діяльність перекладачів Колегії іноземних справ, що перебували з 1754 р. на Микитиному, південному форпості Запорозьких Вольностей. Їх завданнями були видача закордонних паспортів та забезпечення перекладу сполучень між Кошем, Кримським ханством, ногайськими ордами, османською адміністраціями. Діяльність російських перекладачів була складовою контролю з боку Російської імперії прикордонного режиму та обмеження запорозько-кримських зв’язків.