Жорстокий світ давньоруського середньовіччя - Котляр, М. (Україна в Центрально-Східній Європі, 2011)
У статті викладено погляд на добу удільної роздробленості на Русі (ХІІ–ХІІІ ст.) Автор зосереджує увагу на негативних сторонах періоду, розповідає про княжі сутички й війни, в перебігу яких гинули тисячі невинних людей, палали міста і села, нищились виробничі сили. Роздробленість привела до послаблення давньоруської державності й полегшила її загарбання монгольськими завойовниками в 1237–1241 рр.