Володарі-мученики: сценарії та моделі святості - Зема, В. (Україна в Центрально-Східній Європі, 2011)
У статті розглядається становлення культу князів-страстотерпців на прикладі агіографічних текстів — Несторового Читання та Сказання-Повідання. Подано ґрунтовний історіографічний огляд публікацій останніх десятиліть. Показано основні напрямки дослідження Борисо-Глібських текстів, котрі все ще спираються в своїй основі на синкретизм, династизм та етатизм, що проектуються на минуле. У основі оповідей про забиття Бориса й Гліба — візантійська риторика та західно-европейські традиції творення культу володаря-мученика.