Матеріали Литовської Метрики до вивчення інститутів “старини” та “новини” у Великому князівстві Литовському - Ващук, Д. (Україна в Центрально-Східній Європі, 2011)
В дослідженні представлено документи приватно-правового характеру Литовської Метрики для вивчення інституцій «старини» і «новини» в Великому князівстві Литовському. Проаналізовано переписи (пописи), люстрації (ревізії), інвентарі, рєестри (записи), застави (заклад), заруки, вінові записи, духовні листи (тестаменти), менові листи (угоди обміну), дарчі.