⁸⁷Sr/⁸⁶Sr в апатитах із лужних і основних порід Українського щита - Кривдік, С.Г.; Дубина, О.В.; Довбуш, Т.І.; Котвицька, І.М.; Висоцький, О.Б.; Безсмолова, Н.В.; Амашукелі, Ю.А. (Мінералогічний журнал, 2011)
Наведено нові та узагальнено опубліковані дані щодо ізотопного складу (⁸⁷Sr/⁸⁶Sr ) апатитів із різноманітних протерозойських магматичних лужних і сублужних порід, карбонатитів, габроїдів, піроксенітів та фенітів Українського щита, з якими часто пов’язані родовища рідкісних металів, апатиту, ільменіту. В магматичних породах лужно-ультраосновної (карбонатитової) формації значення ⁸⁷Sr/⁸⁶Sr 0,702—0,703 в апатитах свідчить про глибинне джерело. Дещо збільшується це значення в фенітах (до 0,704—0,705) і деяких сієнітах (до 0,712) цієї формації. У масивах габро-сієнітової формації виявлено значно ширший діапазон варіацій значення ⁸⁷Sr/⁸⁶Sr апатитів. У помірно диференційованих олівінових габроїдах це співвідношення становить 0,7030—0,7035, у ферогабро — 0,705. Ще більш значні варіації 87Sr/ 86Sr властиві сублужним, лужним і нефеліновим сієнітам — від 0,703 до 0,717—0,737, інколи до 0,737—0,856. Сієніти з таким високим значенням ⁸⁷Sr/⁸⁶Sr характеризуються високим ступенем кристалізаційної диференціації: сильно залізистими фемічними мінералами (фаяліт, геденбергіт, аніт), збагаченням на Zr, TR, Y, Rb і збідненням на Sr. Такий широкий діапазон варіації ⁸⁷Sr/⁸⁶Sr пояснюється різними петрогенетичними механізмами формування лужних і основних порід: первинні глибинні магми, контамінація корового матеріалу, кристалізаційна диференціація з накопиченням калію, ру бідію (в тому числі радіогенного) і деплетацією стронцієм (тривале польовошпатове фракціонування).