Семейный анализ возраста наступления менопаузы и характера течения перименопаузального периода - Щербина, И.Н.; Потапова, Л.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2011)
В статті проаналізована генеалогічна інформація про 297 пари «мати-дочка» відносно віку початку менархе, з них у 198 пар «мати-дочка» відносно віку початку менопаузи і характеру перебігу перименопаузального періоду з використанням методу сімейного аналізу. По віку початку менопаузи і характеру перебігу перименопаузального синдрому відзначений ефект антиципації, найбільш виражений у пацієнток з метаболічним синдромом. Такі пацієнтки повинні бути обєктом медико- генетичного консультування для своєчасної профілактики ускладненої перименопаузи.