Залежність твердості чистих полікристалічних матеріалів кубічного нітриду бору від структурних параметрів - Нікішина, М.В.; Білявина, Н.М.; Барсукова, Т.П.; Бритун, В.Ф.; Петруша, І.А. (Породоразрушающий и металлообрабатывающий инструмент – техника и технология его изготовления и применения, 2011)
У результаті твердофазного перетворення вихідного квазікристалічного піролітичного нітриду бору CVD BN отримано чистий полікристалічний кубічний BN (PcBN) під дїєю тиску 9–10 ГПа і температури ≥ 2250 ºС протягом 40 с. Відповідно до результатів просвічувальної електронної мікроскопії (ПЕМ) структура PcBN однорідна та ізотропна, а розміри зерен у ній збыльшуються від 0,1–0,4 до 1–4 і ~20 мкм при зростанні температури процесу відповідно від 2250 до 2400 і 2550 °C. Встановлено, що твердість полікристалів за Віккерсом і Кнупом (HV і HK, навантаження на індентори 4,9 Н) значно підвищується зі зменшенням розмірів зерен у структурі. Отримані залежності відповідають співвідношенням Холла - Петча HV (ГПа) = 43,13 + 11,55/<d>1/2 і HK (ГПа) = 39,28 + 6,10/<d>1/2 , де <d> – середній розмір зерна, мкм.