Геохімія та ізотопний склад Sr і Nd в інтрузивних тілах високотитанистих долеритів Волині - Шумлянський, Л.В.; Кузьменкова, О.Ф.; Цимбал, С.М.; Мельничук, В.Г.; Тараско, І.В. (Мінералогічний журнал, 2011)
Субвулканічні тіла високотитанистих долеритів широко розповсюджені на Волині у потужній товщі теригенних відкладів поліської серії. Відомо понад 10 ділянок розвитку інтрузивних тіл долеритів, кожне з яких — це силоподібне тіло площею до сотень квадратних кілометрів. Більшість тіл належать до внутрішньоформаційних утворень, але в поодиноких випадках зафіксовано залягання інтрузиву між відкладами поліської та волинської серій. Вік цих порід надійно не визначений. Інтрузивні тіла слабодиференційовані. На загал вони складені мезократовими габро-долеритами, що в біляконтактових ділянках тіл переходять у вітрофірові базальти, а в центральних зонах іноді спостерігаються пегматоїдні габро. Головними породоутворювальними мінералами є плагіоклаз (An₆₇Ab₃₁Or₂ — An₆₃Or₃₅Or₂), авгіт (En₄₁Fs₁₆Wo₄₃ — En₃₁Fs₂₅Wo₄₄), олівін (Fa₃₇₋₄₂), ільменіт та титаномагнетит. Габро-долерити належать до високотитанистих (вміст ТіО₂ зазвичай перебільшує 2,5 %) порід. Крім того, вони збагачені на K₂O, Р₂О₅ і Sr. РЗЕ значно фракціоновані у порівнянні з базальтами трапової формації Волині. Крім того, долеритам притаманна незначна позитивна європієва аномалія, на відміну від базальтів, які зазвичай демонструють негативну аномалію. В цілому габро-долерити збагачені на некогерентні елементи. На хондрит-нормованій спайдерграмі мікроелементного складу виразно проявлені негативні піки вмісту торію та стронцію, позитивні піки калію, фосфору та титану; ніобій-танталова аномалія відсутня. Перерахована на 550 млн рр. тому величина εSr варіює від 29 до 34, а εNd — від –0,9 до –2,7 (середнє –2,1 ± 0,4). В цілому за ізотопним складом стронцію та неодиму високотитанисті долерити відповідають високотитанистим базальтам трапової фор мації Волині. За своїм речовинним складом високотитанисті долерити не мають аналогів серед базальтів. Най ближчими до них є високотитанисті базальти якушівських верств ратнівської світи. Значимою відмінністю високотитанистих базальтів від долеритів є наявність у перших піжоніту, а в других — олівіну. Високотитанисті долерити є більш диференційованими, ніж ефузиви трапової формації Волині. Якщо розглядати ці породи як найбільш пізні фракціонати вихідних розплавів трапової формації, то вони вкладаються в загальний тренд еволюції. Згідно з іншою моделлю, високотитанисті долерити є найпершими продуктами плавлення гранатового лерцоліту.