Аналіз кристалоструктурних перебудов інтерметаліду Ti₃Sn - Іванова, О.М.; Буланова, М.В.; Карпець, М.В.; Подрезов, Ю.М.; Фартушна, Ю.В. (Электронная микроскопия и прочность материалов, 2012)
Досліджено фазове перетворення в інтерметаліді Ti₇₅,₅Sn₂₄,₅ методами високотемпературної рентгенографії (шляхом нагрівання зразка in situ) та трансмісійної електронної мікроскопії. Згідно з результатами досліджень, при кімнатній температурі стабільною є орторомбічна фаза, яка при нагріванні перетворюється в фазу з гексагональною структурою D0₁₉. Це перетворення зворотнє. Структура орторомбічної фази може бути описана як викривлена гексагональна щільнозапакована структура. Згідно із спостереженнями методом ТЕМ, інтерметалід Ti₇₅,₅Sn₂₄,₅ має типову для мартенситу двійникову мікроструктуру. Досліджуваний матеріал містить велику кількість двійників, які мають однакову кристалографічну орієнтацію в межах одного зерна.