Нові леговані сплави на основі L1₂ інтерметаліду системи Al—Ti—Cr з підвищеною жаростійкістю - Мільман, Ю.В.; Коржова, Н.П.; Легка, Т.М.; Порядченко, Н.Ю.; Мордовець, Н.М.; Воскобойнік, І.В.; Мельник, В.Х. (Электронная микроскопия и прочность материалов, 2012)
Досліджено вплив одноелементного (Zr, Hf, Sc, Y та Si) та комплексного (ScSi, ScSiZr, ScZrHf, SiYHf) легування на жаростійкість одно- та двофазних евтектичних сплавів на основі L1₂ інтерметаліду потрійної системи Al—Ti—Cr. Визначено легуючі елементи, які підвищують жаростійкість цих груп сплавів при температурах 800—1100 °С. Показано, що найбільш ефективними легуючими елементами для підвищення жаростійкості однофазного L1₂ інтерметаліду є Hf, а для евтектичного сплаву — Zr та Si. Елементом, що покращує властивості сплавів обох типів є Sc. Комплекс легуючих елементів 0,1Sc0,2Zr0,2Hf виявився найбільш ефективним для сплавів на основі однофазного L1₂ інтерметаліду, а комплекс 0,1Sc0,5Si0,2Zr — для евтектичних (L1₂ + β) сплавів. Показано перевагу по жаростійкості нових сплавів порівняно з промисловим сплавом 48Ti—2Nb—2Cr (γ-TiAl).