Деякі особливості філософських та кратологічних досліджень проблематики політичної волі - Смірнова, В.О. (Держава і право, 2011)
Розглядаються особливості дослідження феномена політичної волі на прикладі аналізу філософських концепцій свободи волі А. Шопенгауера та М. Бердяєва, а також кратологічного аналізу тріади «свобода-воля-відповідальність», запропонованого сучасними політологами. Дослідницька увага зосереджується на визначенні специфіки підходів до розуміння феномена свободи волі, вироблених представниками класичної філософії, окремий акцент зроблено на раніше не висвітлених аспектах проблематики політичної волі.