Категорія «механізм» та її гносеологічні можливості для опису явищ і процесів суспільно-політичного життя - Рудницький, С.В. (Держава і право, 2011)
На основі аналізу категорії «механізм» розглядаються її пізнавальні можливості для опису явищ і процесів суспільно-політичного життя. Розглядається співвідношення між механізмами та зв’язками, діями, методами, інститутами, нормами, системами та ін. категоріями і поняттями.