Радянська історіографія проблеми еволюції правового становища жінки в Україні (Х – перша половина ХVІІ ст.) - Мартинюк, О.В. (Держава і право, 2011)
Аналізуються праці вчених радянського періоду, у яких розглядалися окремі аспекти проблеми еволюції цивільно-правового та кримінально-правового становища жінки в Україні у Х – першій половині ХVІІ ст. Особлива увага звертається на дослідження українських вчених-правознавців.