Принципи права в контексті розвитку загальної теорії держави і права - Зайчук, О.В. (Альманах права, 2012)
У статті розглядаються правові принципи, які пронизують правову матерію, і у першу чергу, правові ідеї. Принципи — це передусім ідеї. Елемент узагальнення, піднесений над конкретикою, властивий ідеї, досить чітко простежується і в принципах права. Потім принципи перетворюються у норми, втілюються у них. Закон можна вважати правовим настільки, наскільки він уособлює демократичні правові принципи. І насамкінець, зазначає автор, принципи права пронизують процес реалізації права. Вони концентрують результат розвитку права, в них втілюється нерозривний зв’язок минулого, сучасного та майбутнього.