Оперативне визначення інформаційних станів об’єктів дослідження і управління на основі аналізу системи показників сигналів, що підлягають контролю - Шевчук, Б.М.; Горін, Ф.М.; Фраєр, С.В.; Сташкова, Н.С. (Інститут кібернетики ім. В.М. Глушкова НАН України, 2003)
Пропонується метод оперативного визначення інформаційних станів об’єктів дослідження і управління різної природи з урахуванням досягнення високої вірогідності отриманих оцінок інформаційних станів. Аналізуються інформаційно-статистичні показники сигналів, які характеризують поведінку об’єктів у різних робочих режимах чи функціональних станах.