Українська мінералогія у ХXI ст.: від теорії до практики - Павлишин, В.І. (Мінералогічний журнал, 2011)
Статтю присвячено розвитку української мінералогії у ХХI ст. Стисло розглянуто основні досягнення вчених України в різних областях цієї важливої дисципліни, внесок українських вчених у поступ світової мінералогічної науки. В умовах нинішньої кризи запропоновано приділити першочергову увагу розвиткові прикладної мінералогії як чинника, що стимулює розвиток усіх напрямів мінералогії та нарощування мінерально-сировинної бази.