Суспільно-політичне становище українського населення Австро-Угорщини як фактор формування державно-правових поглядів Ю. Романчука - Мельник, А.І. (Держава і право, 2012)
Досліджується формування та розвиток державно-правових поглядів Юліана Романчука — одного з найвідоміших і найавторитетніших українських послів Галицького сейму та Віденського парламенту. Наголошується, що становлення його як особистості, політика і державного діяча тісно пов’язані з генезисом українського національного руху, а еволюція поглядів пройшла три фази: академічну, культурну і політичну, і в кінцевому результаті привела його до народництва — суспільного світогляду й провідної політичної сили галицьких українців кінця ХІХ — початку ХХ ст.